FRÅN VÅRA FÖNSTER

Hamdi Özyurt

 

Översättning: Claire B. Kaustell

ISBN: 978-91-977774-4-5

Band: Inbunden

Sidor: 120

 

 

”Han var inte fiskare och gatan låg inte nära kusten heller, men huset luktade hav, som inne i  ett  fuktigt  ostron. Blommor i röda krukor stod framför fönstret. Gulnade bilder hängde på väggarna.  Ett  spinkigt  plommonträd stod utanför  husets dörr. Ibland fanns gula pumpablommor under plommonträdet. Yoghurt-försäljaren brukade passera på gatan och skaka sin bjällerring.  Både  före  och efter det balsamiska teet hördes musik från  köket.  Var  det en Philips transis- 

torradio, var  det  nihavent musik? Då var Istanbul ännu Istanbul. Jag menar när måsar brukade kyssa varandra i skyn. Och jag undrade vem som tog duvorna med sig till torgen, och hur.”

 

Hamdi Özyurt är författare, poet och tecknare. Han är kurd, med rötter i Turkiet men är sedan många år bosatt och  verksam i Sverige, på Gotland. I Från våra fönster, har han samlat 20 prosa-lyriska  noveller som  tillkommit under en  tjugoårsperiod  och publicerats  i  väl- kända  turkiska litteraturtidskrifter. En av novellerna belönades år 2000 med första  pris  i en novelltävling i en kulturtidskrift. Författarens hemstad, den lilla staden Mus i östra Turkiet, är skådeplatsen för de flesta av novellerna, men några utspelas i Istanbul och på Gotland.