FRÅN VÅRA FÖNSTER

Hamdi ÖzyurtISBN: 978-91-88453-14-3

Format: Ljudbok

FilformatLjudbok,

MP3 (5-minutersspår)

(49.6 MB)

LäsareThomas Ekelöf


"Han var inte fiskare och gatan låg inte nära kusten heller,  men huset luktade hav, som inne i ett fuktigt ostron. Blommor i röda krukor stod framför fönstret. 

Gulnade bilder hängde på väggarna. Ett spinkigt plommonträd stod utanför husets dörr. Ibland fanns gula pumpablommor under plommonträdet. Yoghurtförsäljaren brukade passera på gatan och skaka sin bjällerring. Både före och efter det balsamiska teet hördes musik från köket. Var det en Philips transistorradio, var det nihavent-musik? Då var Istanbul ännu Istanbul. Jag menar när måsar brukade kyssa varandra i skyn. Och jag undrade vem som tog duvorna med sig till torgen, och hur."

I Från våra fönster har Hamdi Özyurt samlat 18 prosalyriska noveller som tillkommit under en tjugoårsperiod och publicerats i välkända turkiska litteraturtidskrifter. En av novellerna belönades år 2000 med första pris i en novelltävling. Författarens hemstad, den lilla staden Mus i östra Turkiet, är skådeplatsen för de flesta av novellerna, men några utspelas i Istanbul och på Gotland.