DEN FLORENTINSKA LILJAN 

Per Starke 


ISBN: 978-91-88453-40-2

Antal sidor: ca 481Ett underbart vackert litet flickebarn med mörkt yvigt hår föds 1420 på studentområdet i Padua norr om Florens. Kommer skandalen leda till att kvinnor förbjuds på universitetet? I hennes omedelbara närhet finns de tre studentkamraterna Cusanus, Toscanelli och Cesarini. Den första gav oss en modern vetenskapssyn. Den andra ritade kartorna som Columbus använde för att segla till Amerika. Den tredje räddade påven från att ersättas av ett kyrkomöte.

Vi får följa Mariola, hennes dotter Lucrezia och hennes dotterdotter Caterina Sforza genom 1400-talets avgörande händelser, som kom att påverka hela Europas utveckling. Bankväsendet med multinationella företag, humanismen, utbildningsväsendet, konsten, kulturen, ingenjörskonsten, arkitekturen, kosmologin och filosofin. Alla dessa områden utvecklades i en rasande takt i Italien med centrum i Florens, när Europa gick ifrån Medeltid till Renässans. 

"Få perioder i europeisk historia framstår idag som lika levande och dynamiska som senmedeltiden och den begynnande renässansen, den era som vilade i pestepidemiernas och legoknektarnas skugga, då de härskandes makt ännu var för svag för att kuva människors tankar och initiativ. Om denna epok har Per Starke skrivit en fascinerande bok."

                                                                                                                                                                                                                    Dick Harrison

Några recencioner:

"En bokcirkel har tagit sig an Liljan, klädde sig i renässanskläder och åt Italienskt. Jag hoppas få tillåtelse att publicera en bild därifrån."

Varbergs församling

Rotary i Askim

Biblioteket på Orust


"Hej Per!

Vilken bok! Har läst Den florentinska liljan med stor behållning. Var väldigt skeptisk initialt då historia inte var något för mig under skoltiden. Minns att detta irriterade min far som var väldigt förtjust i ämnet och försökte få mig att förstå hur saker och ting hängde ihop..

Din bok har fört mig in i historia på ett sådant sätt att jag vill veta mer. Vilka starka kvinnor, så mycket kultur och så mycket filosoferande!

Tack för denna ögonöppnare som jag hoppas får många läsare!!

Må så gott och lycka till med ditt fortsatta författarskap..."

Christina Wånge


"Hej Per!
Du känner inte mig men jag har strax läst ut din bok, Den florentinska liljan, en fantastisk bok!

Jag har varit i Florens och funderar bl.a på hur du kan alla detaljer om vägar, broar, kyrkor och dessas innehåll.

Sedan är det så skickligt hur du vävt din historia runt filosofi, historia, religion och även skrivit om kvinnors situation och olika roller de starka kvinnorna tagit. Så ser jag paralleller till dagens situation i världen…Härligt att kvinnorna fått så starka roller!"

Gunilla Krantz


”Boken läst med största glädje och intresse! Den var riktigt bra. Något så ovanligt (ganska ovanligt ändå) som en lättläst bildningsroman! …och det är en stor komplimang. Svår att lägga ifrån sig. ”Bara ett kapitel till”, och så var klockan tolv 😊😊 Har fått så mycket kunskap, mycket helt nytt, och en del man fick uppdatera sig på. Fint ihopvävt med naturliga dialoger och fina miljöbeskrivningar. SÅÅ gediget!”

Jonta